Cégbemutató

Történelem

1986 – Szentendrei Zoltán megalapítja a Prospektus Kiadványszerkesztő és Kivitelező Gazdasági Munkaközösséget, mely ofszet formakészítéssel foglalkozik. A Prospektus Gmk./Kft. egyszemélyes cégként indult, 5000 USA $ rokoni segítséggel, külföldről behozott szedőírógéppel felszerelve. Mára 2500 MFt értékű épülettel, ill. eszközparkkal rendelkezik és több mint 50 főt foglalkoztat. Európa egyik legkorszerűbb kis-közép méretű nyomdája.

1990 – A vállalkozás a rendszerváltás után (amikor a sokszorosítást már nem tiltották) bővíti a tevékenységét teljes nyomdai kivitelezéssel, valamint a GMK formát Kft.-re változtatja.

1992 – Megvalósítják, az akkoriban az egész iparágban hatalmas változásokat okozó, számítógépes (DTP) fényszedést, mely technológia a hagyományos ólomszedés végét jelentette. Eszközei a 286 és 386-os számítógépek és Linotype 200 levilágító berendezés, síkszkenner, Ventura szoftver. Ez a rendszer adott lehetőséget a szöveg és a fekete-fehér képek egy oldalba történő integrálására és egy filmre történő levilágítására.

1993 – Az országban elsőként helyeznek üzembe egy kis formátumú, 4 színes, alkoholos nedvesítésű, Heidelberg GTO típusú ofszet nyomógépet, ezzel lehetőséget teremtve a minőségi színes prospektusok gyártásának.

1994–1998 között történt a számítógépes formakészítés folyamatos fejlesztése, DTP alapú színbontás bevezetése, tökéletesítése, képfeldolgozás és a szöveggel történő összeintegrálás végleges kialakítása.

1999 – Ekkor helyezik üzembe a nem csak Magyarországon, de az egész világon újdonságnak számító, heidelbergi Delta-technológiát. Ezzel hazánkban elsőként digitalizálják az addigi kézi montírozást, ezzel megalapozva a tökéletes színilleszkedés lehetőségét. A végeredmény: egy teljes nyomóforma egy filmre kerül.

Ezzel párhuzamosan beüzemelésre kerül az akkori idők legmodernebb íves nyomógépe, egy Heidelberg SM 74-6 LX, hatszínes lakkozós, temperált festékező- és alkoholos nedvesítő művel felszerelt berendezése. A nyomógép felszereltsége folytán fényképek minőségére emlékeztető színintenzitással képes dolgozni. Ennek a gépnek és a fent említett Delta-technológiás formakészítésnek köszönhetően, az addig szokásos 60 v/cm-es durva nyomdai rácsképzéshez képest, Magyarországon elsőként, nyomtathatóvá vált a fénykép minőséget biztosító 100 v/cm rácssűrűségű nyomóforma sokszorosítása. A technológia a Prospektus Nyomdában még ebben az évben az egész magyar nyomdász szakma részére bemutatásra került.

2001 – A nyomtatás minőségének további tökéletesítése érdekében, Magyarországon – megint – elsőként, és világviszonylatban is az elsők között számon tartva megvalósították a nyomtatás közbeni színellenőrzés eddigi legtökéletesebb eljárását, a heidelbergi nyomdagépgyár által kifejlesztett ImageControll (CPC-24) eszköz és technológia beállításával. Ezzel biztosítható, hogy a teljes gyártás során ellenőrizhető módon azonos színterheléssel lehessen nyomtatni. E beruházással párhuzamosan beüzemelésre kerül, szintén az országban elsők között egy CTP nyomólemez készítő berendezés (Heidelberg Topsetter). Ezzel megszűnt a nyomdai film használata, elkerülhetővé vált az analóg lemezkészítés, tovább javítva a nyomóforma, és egyben a nyomtatás minőségét. Még ebben az évben a heidelbergi szakemberek segítségével, szintén az első hazai nyomdaként, bevezetésre kerül a color menedzsment technológia, amely a nyomda teljes vertikumában biztosítja a nyomtatott színek állandóságát. Innentől gyakorlatilag a Prospektus Nyomda a világ legnagyobb nyomdagép-gyártójának, a német heidelbergi nyomdagépgyárnak a referenciahelyévé vált.

2003 – Magyarországon elsőként meghonosításra került a minőségi ragasztókötést biztosító poliuretános (PUR) kötési eljárás. Eszköze: Wohlenberg Quickbinder.

2004 – Az egész világon újdonságnak számító hibrid technológiás effekt-lakkozás meghonosítása egy gépi beruházással. Berendezése: Heidelberg CD 74-6 LX UV nyomógép. Ezzel az eljárással egy menetben lehet a színfestékeket nyomtatni és speciális fény effektes formalakkozást létrehozni.

2006 -ban a hatékonyság és versenyképesség érdekében a géppark további bővítésére került sor: ekkor helyezik üzembe Közép- és Kelet-Európa leghatékonyabbnak számító íves ofszet nyomógépét, a hozzá tartozó extra méretű CTP nyomóforma készítő és hajtogató gépével együtt. A beruházás fő berendezése: KBA Rapida 130/a 8 SW nyomógép, mely egyszerre 32 A/4 méretű oldal nyomtatására képes, a papír ív két oldalára.

2012 – A gyártott hagyományos nyomdatermékek iránti keresletcsökkenés miatt a Prospektus Kft. új csomagolástechnikával foglalkozó divíziót indított el.